Obrezovanje žive meje je nujno opravilo če želimo, da je naša živa meja na pogled estetska.

Živa meja je ograja posajena iz različnih vrst dreves,Obrezovanje žive meje grmovnic ali druge vrste rastlin z namenom da loči dve posestvi, dvorišče in cesto, …

Živa meja, ki jo imamo posajeno okoli hiše, vikenda, poslovne stavbe in še marsikje drugje je dobrodošla iz veliko razlogov. Ob cesti zmanjšuje hrup in zadržuje pline, preprečuje nezaželene poglede iz ulice ali sosedov, poskrbi za zasebnost. Hkrati pa poskrbi za naraven videz s prijetno zeleno barvo. Če želimo da naša živa meja ostane lepa, pa jo moramo redno obrezovati. Poznamo več vrst živih mej, zato je od vrste odvisno tudi vzdrževanje le te. Nekatere vrste rastejo veliko hitreje (listavci) kot druge(iglavci), nekatere potrebujejo redno zalivanje, spet druge lahko vzdržijo dalj časa ob veliki vročini, saj so navajene takšnega podnebja.

Nekatere potrebujejo redno gnojenje, druge ne vendar to je bolj odvisno od stanja rastline in prsti v kateri je nasajena. Vsem pa je skupno, da potrebujejo obrezovanje, če želimo lep izgled in urejen videz. Za iglaste žive meje(smreka, thuja, tisa,…) je dovolj, da jih obrezujemo enkrat letno, v času od sredine poletja do jeseni. Če želimo, jih lahko režemo tudi dvakrat in sicer spomladi in jeseni. Za listnate žive meje (forzicija, pušpan, lovorikovec,…), ki rastejo hitreje, pa je za urejen videz marsikje potrebno obrezovati dvakrat do trikrat na leto. Pri slednjih se zgodi, če jih ne obrezujemo redno, da vejice olesenijo in lahko izgubimo lepo oblikovano linijo žive meje ter ob naslednjem obrezovanju postane rjava, saj obrežemo vse listje. Ob nerednem obrezovanju pa nam lahko meja uide v širino kot v višino.

V primerjavi s kvalitetno ograjo, ima živa meja marsikatere prednosti, pa tudi nekatere slabosti.

Prednosti žive meje:

  • nizka cena;
  • naravni videz in pomirjujoča zelena barva;
  • skozi leto spreminja barvo (cvetenje spomladi,…) in ni enolična;
  • iz nje lahko napravimo umetniško delo;

Slabosti žive meje:

  • zahteva več dela z zalivanjem in obrezovanjem;
  • ni primerna za nekoga, ko potrebuje ograjo takoj saj raste dalj časa;

Ko pride čas za obrezovanje žive meje je to opravilo, ki je za marsikoga neprijetno, moramo vedeti nekaj osnovnih pravil. Obrezujemo le v času suhega vremena, saj delamo s škarjami (električnimi ali bencinskimi) in obstaja nevarnost da se poškodujemo, v primeru da nam zdrsne na lestvi ali mokri podlagi. Pripravimo si varno lestev ali oder na podlago, ki jo po potrebi stabiliziramo. Če prvič oblikujemo živo mejo, ali pa nimamo veliko izkušenj, je najbolje, da za ravnino potegnemo vrvico ob kateri oblikujemo mejo.

Še enostavneje je, da delo prepustite strokovnjakom!

Za dodatne informacije o obrezovanju žive meje nas kontaktirajte na matic@urejanje-okolice.si, 040-622-945 ali izpolnite kontaktni obrazec na strani!