Obrezovanje pečkastega sadja

Objavljeno: 29 marec, 2017

Prišel je čas, ko se obrezuje pečkasto sadno drevje, med katero spadajo denimo jablane in hruške. Vzgojna oblika in velikost posamezne sadne drevnine sta odvisni od njene rastnosti; količina in kakovost pridelka pa predvsem od pravilnega obrezovanja.  Poznamo več vrst obrezovanja: sadilna rez, vzgojna rez, vzdrževalna in pomladitvena rez. Na kakšen način bomo obrezovali, je odvisno od starosti sadike ali drevesa, in kako smo jo obrezovali do sedaj. Pri vzgoji vidimo, kako se postopoma izoblikuje oblasta krošnja sadnega drevesa, ki jo moramo v naslednjih letih vzdrževati in negovati, da nam bo več let dajala bogat pridelek sadja.

Če drevja nekaj časa ne obrezujemo, se pa lahko zgodi podobno, kot je prikazano na spodnjih slikah. Gre za star nasad jablan. V tem primeru razredčimo krošnjo, saj v njo prihaja premalo svetlobe. Odstranimo tudi vse pokončne poganjke in odstranimo morebitne parazite (na slikah vidno belo omelo), vse večje rane pa premažemo s cepilno smolo.

Prezračevanje trave – zelenice

Objavljeno: 22 april, 2015

Pomlad je idelen čas za prezračevanje trave. Travno rušo zaradiPrezračevanje trave - zelenice različnih dejavnikov s časom začenjajo preraščati pleveli in mahovi. Najpogostejši vzroki so

  • nepravilna oskrba
  • slabo pripravljena podlaga ali neustrezna zemlja
  • neustrezno ali pomanjkljivo gnojenje
  • neugodni tereni za rast

Pleveli so običajno trdovratnejši in dušijo rast ter obnovo trave. Posledica so nehomogeni in mahovnati deli zelenice, ki na oko niso nič kaj prijetni.

Najboljša zaščita pred neželenimi travnimi sortami in pleveli je seveda preventiva. Vsaj enkrat letno (spomladi in jeseni) svetujemo ročno ali strojno prezračevanje, gnojenje in po potrebi dosejevanje trave.

Prezračevanje

Prezračevanje bo najhitrejše in najbolj temeljito če ga opravimo strojno. Prezračevalniki bodo odstranili plevel in mahove, hkrati pa zrahljali travno rušo do korenin. Tako obdelana zelenica je pripravljena na nadaljne postopke sanacije.

Gnojenje

Za pravilno rast potrebuje trava ustrezne hranilne snovi. Po prezračevanju poskrbimo, da dovedemo ustrezna gnojila. Odlično se obnesejo počasi delujoča gnojila, ki oskrbujejo rastlino z ustreznimi snovmi daljše obdobje. V pomladanskem času gnojimo z mineralnimi in organskimi gnojili. Preko leta pa po potrebi dovajamo gnojila na dušikovi osnovi.

Dosejevanje

Dosejevanje trate z ustreznimi semeni bo ojačalo strukturo trave. Če so postopki dosejevanja narejeni pravočasno in pravilno bomo dosegli zgostev travne ruše. Trata bo na pogled lepša, zaradi goste rasti pa tudi odpornejša na rast plevelov.

Za dodatne infomracije o vzdrževanju in sanaciji travne ruše nas kontaktirajte!

Jesensko urejanje okolice

Objavljeno: 3 oktober, 2014

Poletje se je letos zavleklo v september. Visoke temperature Jesensko urejanje okolicein močno sonce nas še vedno zvesto spremljajo. Vremenoslovci pa nam že kmalu napovedujejo ohladitve na času primerne temperature. Ja, jesen je končno tu!

Sicer je jesen čas, ko žanjemo tisto kar smo spomladi sejali in čez leto skrbno negovali. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na urejanje okolice naše hiše.

Obrezovanje dreves

Drevesa so v času od pozne jeseni pa do pomladi v fazi mirovanja. Če bi jih jeseni obrezali bi se rane začele celiti šele spomladi kar odpira možnosti za okužbe. Zato se v času od poznega poletja do pomladi od sadnega drevja obrezujejo le najbolj trdoživa drevesa, na primer jablane. Pri teh jesenski rez spodbudi pomladno brstenje.

Obrezovanje žive meje

Grmovnica, ki jo najpogosteje obrezujemo jeseni je živa meja. Sicer z izrazom živa meja opisujemo vse vrste grmovnic, ki jih uporabljamo za postavitev zelenih ograj. Pri nas so najpogostejše različne vrst cipres. Prehodni čas med poletjem in jesenjo je za obrezovanje cipres najprimernejši. Rane se do zime uspejo zaceliti, spomladi tako začne zeleneti obrezana in oblikovana živa meja.

Košnja trave

Trava jeseni neha aktivno poganjati. Procesi rasti in zelenenja se upočasnijo zato lahko prenehamo z rednim tedenskim košenjem. Košnja trave naj se jeseni izvaja le po potrebi.

Previdno pri delu z motorno žago!

Objavljeno: 16 april, 2014

Žled in veter sta pustila hude posledice ne le v gozdovih ampak tudi na sadnem in okrasnem drevju v urbanih območjih. Odstranjevanje in podiranje poškodovanih dreves je lahko nevarno opravilo in se ga naj lotevajo samo izkušeni. Če niste vešči dela z motorno žago potem tega nikar ne počni sami. Raje najemite izvajalce, ki vam bodo poškodovana drevesa odstranili varno in strokovno.

Tudi na drevesih, ki s katerih so se odlomile veje je potrebno sanirati nastalo škodo. Strokovno obrezovanje je ključno, da ne pride do trajnih poškodb in odmrtja.

Za pomoč pri sanaciji nas lahko kadarkoli kontaktirate.

Sanacija strehe

Objavljeno: 3 oktober, 2013

Pri mnogih strešnikih se površinska zaščita zaradi vremenskih vplivov načne že po nekaj letih. Posledica so vdiranje vlage, pojav mahu in alg pa tudi poškodbe. Kakovost površine, ki vašo hišo varuje pred zunanjimi vplivi, se z leta v leto poslabšuje.Rešitev ni nujno vedno draga menjava strešne kritine. Razvoj na področju zaščitnih premazov je pripeljal do rešitev, ki za nekaj časa prestavijo večjo investicijo.

Če želite, da bo vaša streha dobro služila svojemu namenu, potem je zdaj pravi čas za strešni premaz, ki velja za najučinkovitejšo in najboljšo zaščito strehe. S profesionalnimi strešnimi premazi boste svojo streho zaščiti za 12-15 let.